Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

Η ρήξη μηνίσκου είναι από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις αλλά και γενικότερα κάκωση γόνατος και σε μη αθλητές.

Oι μηνίσκοι (meniscus πληθ. menisci) μοιάζουν με δύο μισοφέγγαρα αποτελούμενα από ινώδη ιστό (μηνισκοειδής = ημισεληνοειδής) τα οποία παρεμβάλλονται ανάμεσα στις επιφάνειες των δύο αρθρούμενων οστών, του μηρού και της κνήμης. Υπάρχει ένας έσω και ένας έξω μηνίσκος στο έσω & έξω διαμέρισμα του γόνατος αντίστοιχα.

Η λειτουργία των μηνίσκων είναι πολύ σημαντική για την άρθρωση του γόνατος. Καθώς η αρθρική επιφάνεια του μηρού είναι καμπύλη ενώ αυτή της κνήμης ευθεία, οι μηνίσκοι γεμίζουν το κενό που υπάρχει στην περιφέρεια κάνοντας την εφαρμογή των αρθρικών επιφανειών τέλεια. Βοηθούν έτσι και στο να <κεντράρουν> οι μηριαίοι κόνδυλοι στο κνημιαίο πλατώ κατά την κίνηση της άρθρωσης σε έκταση / κάμψη.

image005

Η πιο σημαντική όμως λειτουργία των μηνίσκων είναι η απορρόφηση των κραδασμών τους οποίους δέχεται η άρθρωση τόσο με το γόνατο σε έκταση οσο και σε κάμψη. Την λειτουργία αυτή την εκτελούν χάρη στην αρχιτεκτονική τους: οι ίνες του κολλαγόνου ειναι δομημένες σε <πλεκτή> διάταξη ενώ η δομή τους προσαρμόζεται στίς καταπονήσεις που δέχονται. Το ζητούμενο είναι πάντα η απορρόφηση των κραδασμών μέσω της συμμετρικής κατανομής της ασκούμενης πίεσης.

Στην περίπτωση ολικής αφαίρεσης του μηνίσκου τα δύο οστά βρίσκονται σε απ’ ευθείας επαφή με σημειακή κορύφωση της φόρτισης, πράγμα που σύντομα οδηγεί σε εκφυλισμό της άρθρωσης.

Περισσότερα