Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

Σύντομο Βιογραφικό

IMG_1836Ο ιατρός Ανδρέας Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Κηφισιάς το 1986. Εισήχθη με Πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1994 και ξεκίνησε την ιατρική του καριέρα το 1995 ως αγροτικός ιατρός στο ΠΙ Σκάλας Κεφ/νιάς και ως ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφ/νιάς.

Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας ξεκίνησε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών το 1999 και την ολοκλήρωσε το 2004. Στη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας Πατρών για 6 μήνες και έλαβε επίσης υποτροφία για την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Koning-Ludwig-Haus (Wurzburg-Γερμανία) όπου εκπαιδεύτηκε στις αθλητικές κακώσεις και τις αρθροσκοπήσεις ώμου και αγκώνα. Στη διάρκεια της ειδίκευσής του στην Πανεπιστημιακή Κλινική ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τα κατάγματα του άνω πέρατος του βραχιονίου και την αντιμετώπισή τους με την ελάχιστα παρεμβατική τεχνική της οστεοσυρραφής.

Μετά τη λήψη της ειδικότητας εργάσθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πατρών για 3 μήνες καθώς και ως επικουρικός ιατρός στο ΕΚΑΒ Πατρών για διάστημα 6 μηνών

Το Μάρτιο του 2005 ξεκίνησε την μετεκπαίδευσή του ως Senior Clinical Fellow (Specialist Registrar) στις αθλητικές κακώσεις στο νοσοκομείο Friarage (Northallerton, UK), παράρτημα του James Cook University Hospital, North Yorkshire, UK, όπου ασχολήθηκε με όλο το φάσμα των αθλητικών κακώσεων όπως αποκατάσταση προσθίου και οπισθίου χιαστού, έξω γωνίας, βλαβών του χόνδρου, αρθροσκόπηση και αποκατάσταση συνδέσμων ποδοκνημικής, σύνδρομα υπέρχρησης κ.λ.π. Τον επόμενο χρόνο (2006-2007) εκπαιδεύτηκε ως Senior Clinical Fellow (Specialist Registrar) στις αρθροσκοπήσεις ώμου, αγκώνα και πηχεοκαρπικής καθώς και στην ανοικτή χειρουργική ολόκληρου του άνω άκρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο King’s College University Hospital του Λονδίνου.

Ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή του στην Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο του 2007 και άρχισε να εργάζεται ως επιμελητής στο Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πατρών, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο στην Πάτρα.

Το 2008 συμμετείχε ως traveling Fellow (από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Αρθροσκοπικής Χειρουργικής ESSKA-2000) για τo Fellowship tour-2008 – ΑΡΟΑ (Asian-Pacific area) όπου επισκέφθηκε για 3 εβδομάδες (24/3-13/4 2008) διάφορα Αθλητιατρικά Κέντρα της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου έγινε εκπαίδευση σε live surgery και διαλέξεις, συμπόσια και παρουσία ενδιαφερουσών περιπτώσεων σε θέματα αθλητικών κακώσεων, χειρουργικής αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας. Το 2009 εκλέχτηκε Λέκτορας του Παν/μίου Πατρών και διορίσθηκε στην Ορθοπαιδική κλινική το 2011 όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Τον Αύγουστο του 2013 εξελίχθηκε σε Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και μονιμοποιήθηκε το Μάιο του 2018 ενώ επίκειται η εξέλιξη του σε Αναπληρωτή καθηγητή.

Το βασικό κλινικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις αθλητικές κακώσεις και στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση αυτών, στην χειρουργική αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου και γενικά του άνω άκρου, στη γενική τραυματολογία και στη χειρουργική του ισχίου και του γόνατος (ολικές αρθροπλαστικές). Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τις παθήσεις και τη βιολογία του χόνδρου, τους μυοσκελετικούς όγκους, την οστεοπόρωση, τα σύνδρομα υπέρχρησης και την εμβιομηχανική του ισχίου και της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Είναι ενεργό μέλος πολλών ευρωπαϊκών και διεθνών εταιρειών (ΑΟ, ESSE, ICRS, ESSKA, ISAKOS, EEXOT, EAE, EKA, ΕΕΜΜΟ) και συμμετέχει τακτικά στα συνέδρια και τα εκπαιδευτικά τους σεμινάρια ως ομιλητής και εκπαιδευτής.

Στη μέχρι τώρα ακαδημαϊκή του καριέρα (από το 2002) έχει 55 δημοσιεύσεις σε περιοδικά του Pubmed με 1449 citations στο Google Scholar και 719 στο Scopus (h-index 21 και 17 αντίστοιχα), 9 εκτός Pubmed και 12 σε Ελληνικά περιοδικά; 33 Supplements από πρακτικά συνεδρίων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά; 94 ανακοινώσεις εργασιών σε σύνολο 52 ξενόγλωσσων συνεδρίων; 88 ανακοινώσεις σε 37 Ελληνικά συνέδρια; προσκεκλημένος ομιλητής-εκπαιδευτής σε 41 συνέδρια με σύνολο 46 διαλέξεων; συμμετοχή σε 44 σεμινάρια του εσωτερικού ως εκπαιδευόμενός και σε 20 του εξωτερικού; συμμετοχή σε 62 συνέδρια του εσωτερικού και 39 του εξωτερικού καθώς και συμμετοχή σε 16 πρακτικά σεμινάρια της ΑΟ ως ομιλητής και εκπαιδευτής με 35 διαλέξεις.