Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

Σύντομο Βιογραφικό

IMG_1836Ο ιατρός Ανδρέας Παναγόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Κηφισιάς το 1986. Εισήχθη με Πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1994 και ξεκίνησε την ιατρική του καριέρα το 1995 ως αγροτικός ιατρός στο ΠΙ Σκάλας Κεφ/νιάς και ως ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφ/νιάς.

Μετά την ολοκλήρωση της στατιωτικής του θητείας ξεκίνησε την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών το 1999 και την ολοκλήρωσε το 2004. Στη διάρκεια της ειδικότητας εκπαιδεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας Πατρών για 6 μήνες και έλαβε επίσης υποτροφία για την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Νοσοκομείου Koning-Ludwig-Haus (Wurzburg-Γερμανία) όπου εκπαιδεύτηκε στις αθλητικές κακώσεις και τις αρθροσκοπήσεις ώμου και αγκώνα. Στη διάρκεια της ειδίκευσής του στην Πανεπιστημιακή Κλινική ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τα κατάγματα του άνω πέρατος του βραχιονίου και την αντιμετώπισή τους με την ελάχιστα παρεμβατική τεχνική της οστεοσυρραφής.

Μετά τη λήψη της ειδικότητας εργάσθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πατρών για 3 μήνες καθώς και ως επικουρικός ιατρός στο ΕΚΑΒ Πατρών για διάστημα 6 μηνών.

Το Μάρτιο του 2005 ξεκίνησε την μετεκπαίδευσή του ως Senior Clinical Fellow (Specialist Registrar) στις αθλητικές κακώσεις στο νοσοκομείο Friarage (Northallerton, UK), παράρτημα του James Cook University Hospital, North Yorkshire, UK, όπου ασχολήθηκε με όλο το φάσμα των αθλητικών κακώσεων όπως αποκατάσταση προσθίου και οπισθίου χιαστού, έξω γωνίας, βλαβών του χόνδρου, αρθροσκόπηση και αποκατάσταση συνδέσμων ποδοκνημικής, σύνδρομα υπέρχρησης κ.λ.π. Τον επόμενο χρόνο (2006-2007) εκπαιδεύτηκε ως Senior Clinical Fellow (Specialist Registrar) στις αρθροσκοπήσεις ώμου, αγκώνα και πηχεοκαρπικής καθώς και στην ανοικτή χειρουργική ολόκληρου του άνω άκρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο King’s College University Hospital του Λονδίνου.

Ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευσή του στην Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο του 2007 και άρχισε να εργάζεται ως επιμελητής στο Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πατρών, διατηρώντας παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο στην Πάτρα.

Το 2008 συμμετείχε ως traveling Fellow (από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Αρθροσκοπικής Χειρουργικής ESSKA-2000) για τo Fellowship tour-2008 – ΑΡΟΑ (Asian-Pacific area) όπου επισκέφθηκε για 3 εβδομάδες (24/3-13/4 2008) διάφορα Αθλητιατρικά Κέντρα της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου έγινε εκπαίδευση σε live surgery και διαλέξεις, συμπόσια και παρουσία ενδιαφερουσών περιπτώσεων σε θέματα αθλητικών κακώσεων, χειρουργικής αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας.

Το 2009 εκλέχτηκε Λέκτορας του Παν/μίου Πατρών και διορίσθηκε στην Ορθοπαιδική κλινική το 2011 όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα. Τον Αύγουστο του 2013 εξελίχθηκε  σε Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, θέση που τώρα.

Το βασικό κλινικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στις αθλητικές κακώσεις και στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση αυτών, στην χειρουργική αποκατάσταση των παθήσεων του ώμου, στη γενική τραυματολογία καθώς και στις ελάχιστα παρεμβατικές χειρουργικές τεχνικές της σπονδυλικής στήλης. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον υπάρχει επίσης για τις παθήσεις και τη βιολογία του χόνδρου, τους μυοσκελετικούς όγκους, την οστεοπόρωση, τα σύνδρομα υπέρχρησης και την εμβιομηχανική της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.  Είναι επίσης ενεργό μέλος της ΑΟ international (εταιρεία οστεοσύνθεσης και έρευνας των καταγμάτων) και συμμετέχει τακτικά στα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτής ως ομιλητής και εκπαιδευτής.