Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

Ασκήσεις για εύρος κινήσεων

Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και τα χέρια δίπλα στα πλευρά σας. Διατηρώντας τη πτέρνα σε επαφή με το κρεβάτι, λυγίστε το ισχίο και το γόνατο. Επιστρέψτε στην αρχική θέση. Κάντε 20 επαναλήψεις, 2 φορές τη μέρα.

Απαγωγή: Ξεκινήστε με τα πόδια ενωμένα. Κινήστε το χειρουργημένο πόδι προς την έξω μεριά κρατώντας τα δάκτυλα να δείχνουν προς το ταβάνι. Προχωρήστε σε 20 επαναλήψεις, 2 φορές τη μέρα.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Τετρακέφαλοι:Σφίξτε τους μυς στο πάνω μέρος του μηρού. Την ίδια στιγμή πιέστε το πίσω μέρος του γόνατος προς τα κάτω και μέσα στο κρεβάτι. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι τέντωμα του ποδιού. Κρατείστε 5 δευτερόλεπτα, χαλαρώστε 5 δευτερόλεπτα. Προχωρήστε σε 20 επαναλήψεις, 2 φορές τη μέρα.

Έκταση γόνατος: Ξαπλώστε με τη πλάτη προς τα κάτω και τοποθετείστε μία πετσέτα διπλωμένη ρολό ή ένα μαξιλάρι κάτω από το πόδι έτσι ώστε το γόνατό σας να λυγίζει περίπου 30-40 μοίρες. Σφίξτε τους τετρακέφαλους, για να τεντωθεί το γόνατό σας και σηκώστε τη πτέρνα σας. Κρατείστε για 5 δευτερόλεπτα, έπειτα χαμηλώστε αργά προς την επιφάνεια της πτέρνας σας.

Καθημερινές δραστηριότητες

Τι να κάνετε και τι όχι : 

Το καινούργιο σας ισχίο είναι σχεδιασμένο για να εξαλείφει το πόνο και να αυξάνει τη λειτουργικότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που προκαλούν αδικαιολόγητη πίεση στο καινούργιο σας ισχίο. Για την ασφάλειά σας, αυτές θα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών μετά την επέμβαση.

ΜΗ τοποθετείτε το χειρουργημένο ισχίο προς το στήθος (κάμψη) πέρα από ορθή γωνία (90 μοίρες).

ΜΗΝ κάθεστε σε καρέκλες χωρίς βραχίονες.

ΝΑ πιάνεστε γερά από τους βραχίονες της καρέκλας για να βοηθάτε να σηκωθείτε με ασφάλεια σε όρθια θέση. Τοποθετείστε επιπλέον μαξιλάρια ή μαξιλαράκια στη καρέκλα σας έτσι ώστε να μην λυγίζετε το ισχίο σας περισσότερο από 90 μοίρες.

ΜΗ σηκώνεστε πατώντας το χειρουργημένο πόδι. Κρατείστε το πόδι μπροστά ενώ σηκώνεστε.

ΝΑ χρησιμοποιείτε καρέκλα με βραχίονες. Τοποθετείστε το χειρουργημένο πόδι μπροστά και το άλλο πόδι καλά από κάτω.

ΜΗΝ κάθεστε χαμηλά στη τουαλέτα ή στη καρέκλα..

ΝΑ σηκώνεστε από τη τουαλέτα όπως σας υποδεικνύει ο φυσιοθεραπευτής σας. Χρησιμοποιήστε το ανυψωτικό τουαλέτας αν σας έχει δοθεί.

ΜΗ τεντώνεστε για να τραβήξετε τις κουβέρτες προς τα επάνω.

ΝΑ χρησιμοποιείτε ένα μακρύ χερούλι για να τραβάτε τα σεντόνια ή τις κουβέρτες ή κάντε όπως σας συμβούλεψε ο φυσιοθεραπευτής σας.

ΜΗ σκύβετε προς τα εμπρός.

ΜΗ στρέφεται τα γόνατα σας προς τα μέσα όταν κάθεστε, στέκεστε ή ξαπλώνετε.

ΜΗ προσπαθήσετε να φορέσετε μόνοι σας τα παπούτσια ή τις κάλτσες σας με το συνηθισμένο τρόπο. Κάνοντας αυτό με λάθος τρόπο μπορεί να λυγίσετε ή να σταυρώσετε το χειρουργημένο πόδι πολύ περισσότερο από όσο πρέπει.

ΝΑ κάνετε αυτές τις δραστηριότητες όπως σας καθοδήγησε ο φυσιοθεραπευτής σας.

ΜΗ σταυρώνετε το χειρουργημένο πόδι ώστε να περνάει από το μέσο του σώματος.

ΜΗ ξαπλώνετε χωρίς μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

ΝΑ κρατάτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας όταν γυρίζετε απ’ τη “καλή” μεριά σας. Αυτό γίνεται για να μην περάσει το χειρουργημένο πόδι τη μέση γραμμή του σώματος.