Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

Το μέσο νεύρο περνάει μαζί με τους τένοντες των δακτύλων μέσα απο τον καρπιαίο σωλήνα, μια στενή δίοδο που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και τον εγκάρσιο σύνδεσμo (transverse carpal ligament).

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

image004Η παγίδευση του νεύρου οφείλεται συνήθως σε οίδημα που προκαλείται από φλεγμονές και έχει σαν αποτέλεσμα την πάχυνση των στοιχείων που διέρχονται από τον καρπιαίο σωλήνα ή πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου.

Άλλες αιτίες είναι κάταγμα στην περιοχή , μόλυνση, κάκωση του ίδιου του νεύρου, μικρότερο μέγεθος καρπιαίου σωλήνα εκ γενετής, εγκυμοσύνη, κύστεις/όγκοι στην περιοχή, διαβήτης κ.α.

Το σύνδρομο εμφανίζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 χρονών ενώ η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από οτι στους άνδρες. Οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που η εργασία τους απαιτεί στερεότυπες κινήσεις των χεριών π.χ. κομμωτές, μασσέρ, υπάλληλοι γραφείου αλλά και νοικοκυρές.

Περισσότερα