Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

Η άρθρωση του γόνατος (knee joint) δεν έχει καλή οστική καθοδήγηση καθώς τα αρθρούμενα οστά, ο μηρός (femur) και η κνήμη (tibia) εφάπτονται επιφανειακά μόνον. Αυτό που συγκρατεί τα δύο οστά είναι ένα καλά ανεπτυγμένο συνδεσμικό σύστημα.

image003Οι βασικοί σύνδεσμοι του γόνατος (knee ligaments) είναι τέσσερις: δύο πλάγιοι και δύο χιαστοί.

Ο έσω πλάγιος (medial collateral ligament – MCL) – με πράσινο χρώμα στην εικόνα – βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και δεν το αφήνει να <τσακίσει> προς τα μέσα. Αντίστοιχα ο έξω πλάγιος (lateral collateral ligament – LCL) – μωβ στην εικόνα – διατείνεται όταν το γόνατο πάει να <τσακίσει> προς τα έξω.

Οι χιαστοί βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος και ο μεν πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (anterior cruciate ligament – ACL) – μπλε στην εικόνα – δεν επιτρέπει στο κάτω κόκκαλο, την κνήμη, να φύγει προς τα εμπρός ενώ ο οπίσθιος χιαστός (posterior cruciate ligament – PCL) – κόκκινος στην εικόνα – την συγκρατεί ώστε να μην φύγει προς τα πίσω.

Οι συχνότερες συνδεσμικές κακώσεις του γόνατος είναι η ρήξη του έσω πλαγίου και του προσθίου χιαστού.

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού δεν δημιουργεί συχνά σημαντικό πρόβλημα επειδή συνήθως είναι μερική. Ακόμα και οι πιο σοβαρές αντιμετωπίζονται με συντηρητική αγωγή χωρίς την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης καθώς επουλώνονται από μόνες τους.

Αντίθετα η ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι συνήθως ολική ενώ οι περιπτώσεις αυτόματης επούλωσης είναι ελάχιστες

Περισσότερα