Ανδρέας Παναγόπουλος, MD, PhD Ορθοπαιδικός Χειρουργός - Αθλητίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Πατρών
logo Αθλητιατρικό Ορθοπαιδικό Ιατρείο

image002Υπάρχουν δύο είδη χόνδρου στο ανθρώπινο σώμα: ο υαλώδης (hyaline cartilage) και ο ινώδης χόνδρος (fibrocartilage). Ο υαλώδης χόνδρος είναι ο ανθεκτικότερος από τους δύο και αποτελεί το σημαντικότερο ανατομικό στοιχείο των αρθρώσεων. Το χρώμα του είναι λευκό και, καθώς αποτελείται από πολλά <στρώματα> χονδροκυττάρων, οι ιδιότητές του όσον αφορά την απορρόφηση των κραδασμών είναι εντυπωσιακές. Επίσης, οι εφαπτόμενες χόνδρινες επιφάνειες λιπαίνονται συνεχώς από το αρθρικό υγρό (synovial fluid) το οποίο υπάρχει μέσα στις αρθρώσεις έτσι ώστε η κίνηση να γίνεται με την λιγότερη δυνατή τριβή.

Το πρόβλημα με τον υαλώδη χόνδρο είναι … το χρώμα του – δηλ. το γεγονός ότι είναι άσπρος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αιματώνεται. <Τρέφεται> μέσω ενός ευαίσθητου μηχανισμού διήθησης από το αρθρικό υγρό, πράγμα που τον καθιστά ευάλωτο καθώς αποκλείει κάθε αποτελεσματικό μηχανισμό επούλωσης σε περίπτωση τραύματος.

Ο ινώδης χόνδρος αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και εχει λιγότερη αντοχή σε πιέσεις απ’ ότι ο υαλώδης. Τον συναντάμε συχνά σε <ημίσκληρα> μέρη της ανατομίας μας όπως πχ., στο αυτί και την μύτη.

Περισσότερα